I filmen Selma från 2014 får tittaren följa Martin Luther King och hans innersta krets på väg till den lilla staden Selma i delstaten Alabama. Här planerar man en antivåldsinspirerad demonstration för de svartas rättigheter i en marsch från Selma till Montgomery. På detta sätt ville man få president Lyndon B. Johnson att instifta en lag som förhindrade diskriminering vid röstregistrering.

Detta amerikanska historiedrama skildrar åren 1964 till 1965 då King ledde den afroamerikanska medborgarrättskampen. Den fredliga demonstrationen möttes dock av polisiärt övervåld. Poliserna gick till attack med nävar, sparkar, tårgas, piskor, hästar, batonger, klubbor och tog ingen som helst hänsyn till deltagarna i den stillsamma marschen. Filmen visar på ett tydligt sätt de färgades situation och hur illa de behandlades. Trots att det har gått snart 55 år sedan är filmen sorgligt nog fortfarande ytterst aktuell i Amerika. Marschen lyckades dock vända opinionen och 1965 införde presidenten The Voting Rights Act som skulle förhindra att färgade hotades eller på annat sätt skrämdes till att inte nyttja sin rösträtt.

David Oyelowo spelar huvudrollen som Martin Luther King och han gör en mycket övertygande insats. President Johnson spelas av Tom Wilkinson. Även Oprah Winfrey har en mindre roll som den färgade kvinnan Annie.

Selma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top
zakra