Undvik att bli rånad

Att bli rånad är en av de saker svenska folket är mest rädda för, särskilt om man tittar bland de yngre generationerna. Där är det framförallt de medialt uppmärksammade personrånen som är det som oroar mest. Men utöver dem finns det även flera andra kategorier av rån som ökar och som det kan vara värt att försöka skydda sig mot. Det blir allt vanligare att kriminella söker upp personer som de vet har värdeföremål, där dyra klockor är det vanligaste, och rånar dem i hemmet. Det har också förekommit att folk blivit rånade på sina bilar, ofta i samband med att de ska säljas men också i renodlade Grand Theft Auto-inspirerade rån där en bilägare som till exempel stannat vid ett rödljus fråntvingas sin bil. Eller att någon tränger sig in i hemmet och tvingar till sig nycklarna.

Skydda dig mot hemrån

Att bli rånad i hemmet är ofta ett stort trauma. Du blir angripen i ditt innersta, vilket kan göra att bostaden inte känns trygg. Om du har råd är det ofta klokt att anlita ett säkerhetsföretag som kan se över din hemmiljö och komma med förslag på hur du kan förbättra den. Utöver det är det dessvärre nödvändigt att idag undvika att skylta med dyra föremål på Instagram och andra sociala medier. Det är ofta så skurkarna hittar sina offer. Eftersom många av de mest uppmärksammade hemrånen utförts av personer utklädda till bud kan en strategi att riskminimera vara att alltid ta hemleveranser till kontoret eller annat ställe utanför hemmet.

Undvik bilrån

Bilrånare hittar ofta sina offer via bilregistret som är offentlig handling. Ett sätt att komma runt att synas där är att leasa din bil istället för att äga den. Särskilt om den bil du är intresserad av är en dyrare bil av tyskt märke. Audi- och Mercedes-bilar är väldigt eftertraktade i bilrånarkretsar. Om du äger en bil och ska sälja den är det klokast att gå via en bilhandlare. Eller i alla fall vara väldigt försiktig i samband med att du säljer den till en privatperson. Om ni gjort upp om att träffas på ett ställe, se till att det är en offentlig plats och gå ALDRIG med på att i ett sent skede åka någon annanstans.

Undvik personrån

Personrån är även det en traumatiserande upplevelse som kan lämna djupa psykologiska spår efter sig. Det är mestadels unga män som råkar ut för detta, vilket gör att det är bra att prata med eventuella söner om den risken. Om de rör sig ute sent, se till att de alltid har mobilen redo för att ringa på hjälp. Undvik att ha iögonfallande dyra jackor och andra prylar. Råd dem också att i det fall en okänd är på väg för att prata med dem hellre springa därifrån än att ta det säkra före det osäkra.

Undvik att bli rånad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top
zakra