The Book Thief

Filmen The Book Thief från 2013 är en amerikansk dramaskildring av andra världskriget. Boktjuven som den kallas på svenska är en filmatisering av en roman med samma titel.

I krigstider är det förmågan att bibehålla medmänsklighet och kärlek som verkligen gör skillnad. Filmen handlar om den viljestarka flickan Liesel som hamnar hos en tysk fosterfamilj under nazitiden. Hennes fosterfar lär henne att läsa och hon börjar stjäla böcker vars innehåll hon delar med de judiska flyktingar som fosterfamiljen erbjuder skydd i sitt hem.

Sophie Nélisse spelar huvudrollen som den karismatiska och godhjärtade Liesel Meminger. Självaste döden inleder filmen som berättarröst när tittaren får möta den lilla flickan Liesel ombord på ett tåg i Tyskland 1939. Hon färdas med sin mamma och bror. Tyvärr omkommer brodern på tåget och blir begravd längs ett spår. Brevid broderns lilla grav ligger en bok som visar sig vara dödgrävarens handbok. Denna bok blir den allra första som Liesel stjäler.

När fosterpappan lär henne läsa blir böckerna det som håller henne vid liv. De öppnar nya och fantastiska äventyr och världar som hon delar med sig av till alla som behöver höra. Snart stjäl hon böcker så fort hon får en chans.

The Book Thief

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top
zakra