Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela föddes i Sydafrika 1918. Kontexten som Mandela föddes in i blev helt avgörande för hans livsverk. 1910 hade den brittiska kolonialmakten grundat den Sydafrikanska Unionen där enbart vita människor fick full medborgarrätt. De svarta utsattes för rasistiska lagar och apartheidsystem som på olika sätt begränsade både rättigheter och rörelsefrihet.

Apartheid

Som ung man engagerade sig Nelson Mandela i den fredliga icke-våldskampen mot apartheid, och 1944 blev han medlem i ANC, African National Congress, vars huvudsyfte var att skapa bättre villkor för landets svarta. Efter händelserna i Sharpville 1960 engagerade han sig i motståndsrörelsen och startade en militär gren inom ANC som kallades Nationens Spjut. Under massakern i Sharpville hade nämligen en fredlig demonstration utsatts för ett besinningslöst polisvåld med automatvapen.

Mandelas arbete bestod nu främst av att arbeta under radarn, medan raslagarna skärptes ännu mer. Nu fick de svarta till och med utegångsförbud på nätterna. Mellan 1962 och 1990 satt Mandela fängslad för att ha brutit mot landets reselagar. Eftersom han var en nagel i ögat för apartheidsystemet anklagades han även för förräderi och domen blev livstids fängelse.

Martyr

Mandela blev dock en ännu större symbol för de svartas frihetskamp när han satt fängslad. Eftersom de hade både landets och omvärldens ögon på sig kunde de inte ta livet av honom, men staten försökte vid upprepade tillfällen övertala honom att gå med på frigivning i utbyte mot att han övergav sin militanta motståndsrörelse. 1990 frigavs han slutligen av president Frederik Willem de Klerk som även avskaffade apartheidsystemen. 1993 fick de Klerk och Mandela tillsammans dela på Nobels fredspris för deras respektive insatser för avskaffandet av apartheid.

Mandela valdes till landets president 1994 och avgick 1999. När han dog 2013 hade även han vuxit upp med arvet efter Mahatma Gandhi. Han föddes 1918, strax efter Ghandis kamp mot kolonialväldet i Sydafrika och var i 30-årsåldern när denne mördades. Ghandis koncept kom i allra högsta grad att påverka frigörelsen från apartheidsystemen även om Mandela till slut övergav sin fredliga icke-våldsväg. Det var i denna smältdegel av revolutionär anda som kampen mot orättvisorna till slut lyckades övervinna de gamla rasistiska idéerna. Idag finns det ingen som inte vet vem Nelson Mandela var och vad hans kamp stod för. Liksom Ghandi fick han betala ett högt pris, men i slutändan stod båda som segrare.

Nelson Mandela
Gå till toppen
zakra