Lennon Naked

Filmen Lennon Naked från 2010 är en biografisk film om John Lennons liv mellan 1967 och 1971. Christopher Eccleston spelar huvudrollen som Lennon. Filmen visar livet bakom fasaden som stjärna i det omtalade och populära bandet The Beatles. Komplicerade familjeförhållanden och en dålig relation till pappan påverkar till viss del livet för Lennon, hans fru Cynthia och deras son. Emellanåt tar stjärnan dessutom droger.

Yoko Ono

Handlingen avslöjar också hur det gick till när Lennon mötte Yoko Ono. Det visar sig att hon brukade skicka brev till Lennon innan de träffades och skrev musik ihop. Lennon bjöd in Yoko till sin herrgård och de spelade in albumet “Two Virgins”. Det dröjde dock inte länge innan de inledde en kärleksrelation. När Lennons fru fick reda på det hela lämnade Lennon henne för Yoko. Filmen avslöjar också att Yoko Ono fick upprepade missfall och en spricka i bandet blir synlig. Så småningom lämnar John Lennon Beatles och blir ovän med Paul McCartney.

Fredsarbete

Det filmen inte visar så mycket om är det fredsarbete som John Lennon brann för. Han försökte inspirera människor till världsfred och till att protestera mot kriget i Vietnam. Han skrev låttexter som “Imagine” och “Give Peace a Chance. Tillsammans med Yoko Ono, som han senare gifte om sig med, protesterade han aktivt och fredligt mot krig i alla dess former.

Efter mordet på John Lennon utanför hans lägenhet i New York 1980 skapade Carl Fredrik Reuterswärd den kända revolvern Non-Violence med en knuten pipa. Denna skulptur återfinns bland annat utanför FN i New York, i Los Angeles, i Peking och Berlin. Pistolen finns även i Stockholm, Malmö, Borås och Landskrona. Symboliken kring antivåld kan inte bli mer talande än den oskadliggjorda pipan. Reuterswärd ska dessutom ha skapat denna unika revolver på beställning av självaste Yoko Ono till minne av John Lennons kamp för fred.

Lennon Naked

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top
zakra