Ghandi

Filmen Ghandi från 1982 är ett historiskt drama som skildrar Mahatma Ghandis liv och hans berömda icke-vålds kamp mot den förtryckande kolonialmakten England. Ingen mindre än Richard Attenborough stod för regin. Huvudrollen spelades av Ben Kingsley.

Filmen inleds med en avgörande scen där en ung Ghandi blir avslängd från ett tåg i Sydafrika då han vägrar att lämna en tågvagn som endast var avsedd för vita, trots att han hade en giltig biljett till förstaklass. Han inser då med all avskyvärd tydlighet att landets lagar är orättvisa och rassegregerande. Ghandis fredliga icke-våldskamp och civila olydnad återges i filmens handling. Hans fängelsevistelser skildras och bitar ur hans liv passerar revy.

1915 återvänder han till Indien och tar sig an kampen för landets självständighet, vilket sätter stor press på kolonialmakten. Många historiska demonstrationer, kampanjer och marcher återberättas. Även mordet på Ghandi 1948, hans sista ord och hans begravning samt kremering får utrymme inom ramen för det historiska dramat. De sista scenerna visar när denne store mans aska sprids för vinden över den heliga floden Ganges. Filmen mottogs med öppna armar och kritiken var positiv. Idag räknas den som en av de hundra bästa filmerna i Englands historia.

Ghandi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top
zakra